Studie om smärta
Karolinska Institutet genomför en studie om hur internetbaserad psykologisk behandling för barn med funktionella magsmärtor kan förbättras. I studien undersöks hur barnen upplever och bearbetar smärta.
Vilka kan delta?
Barn som erbjuds behandling för funktionella magsmärtor (inklusive IBS) vid BUP Internetbehandling i Stockholm har möjlighet att delta i studien.
Även syskon och andra barn/ungdomar i åldrarna 8-17 år som inte har funktionella magsmärtor kan delta i studien. Detta för att vi vill jämföra barn med barn som inte har magsmärtor.
Hur går det till?
Före och efter behandling (eller med 12 veckors mellanrum för barn som inte deltar i behandling) genomförs smärttest, som bland annat kommer att innebära att ena handen är i 10 °C vatten en kort stund. Vi undersöker också hjärnans nätverk i en magnetröntgen-kamera.
Gör det ont?
De flesta test kommer att vara på tröskelnivå, vilket innebär att det precis börjar göra lite ont (1 eller mindre på en skala 0-10).
Barnet kan när som helst avbryta testerna eller undersökningen. Att avbryta påverkar inte barnets ersättning.
Ersättning till barnet
Barn som är med i studien får 500 kr per tillfälle (totalt är det två tillfällen) före och efter behandling för barn med funktionella magsmärtor (och motsvarande tidsintervall för syskon utan magsmärtor).